3 år



Igår fyllde vår stora kille 3 år! Fantastisk dag med tårta, paket och mormor och morfar. Lägg till ett påskägg eller två så kan ni ana hur bra dagen var för treåringen ; )

En kommentar:
"Är du en charmig treåring?"
"Nej, jag har inte tid!"

Idag är vi "dagen efter" och till och med J erkände att han var trött! Så vi tog med bägge vagnarna ut och gick och J sov middag en stund fast han inte sover på dagen längre. Men det var nog skönt eftersom att bägge ungarna är förkylda också.

Nåt som däremot är så SJUKT tråkigt att tänka på är att lille A har fått tillbaks massa prickar på magen och i några böjveck. Vi avslutade kortisonkuren för någon vecka sedan. Han har kräkts mer igen också. Vad har då gett utslagen nu när jag inte äter nån mjölk? Vad äter man på påsken? Jo ägg. Just det. Har ätit både kokt ägg och omelett. Så nu måste jag väl plocka bort dom där äggen också. Vet banne mig inte vad jag ska äta snart! Vet att det kan vara hundra gånger värre men det känns lite tungt när man inte får sova heller. Jobbigast är ju när man ska bort eller äta ute. Men kan andra så kan väl vi antar jag.

Verkligheten

Verkligheten är annan än den som man kan läsa om på nätet. Och då syftar jag inte på allas finputsade fasader på facebook utan på bilden som sidor som typ amningshjälpen ger. Lilla mini har ju krånglat lite med amningen nu - skrikit och vägrat att ta bröstet och favoriserat ena bröstet. Så jag googlade lite för att se vad man kunde göra. Lite tips som alltså är menat att det ska vara genomförbara:
1) Stressa inte. Nähä, hur, HUR kan man låta bli med två barn varav den ena gallskriker och den andra sitter och hackar besticken i bordet och skriker "mat NU NU NU!"?
2) Mata bebisen direkt innan den hinner bli jättearg av hunger. Se kommentaren ovan.
3) Bädda ner dig i sängen när du ammar och se till att du verkligen får lugnt och ro. Ja men vad fint! "Lilla J, mamma ska nu lägga sig och amma i sängen tills mini är helt nöjd. Jo, det är jätteviktigt att han får äta precis så länge som han vill, annars kan mjölken sina. Du kan väl vänta här uteni vardagsrummet tills mamma är klar?" Troligt.

Verkligheten ser ut som så att man ammar bebisen hängandes på ena armen samtidigt som man lagar mat med den andra och J står och ropar: "Dra loss bröstet mamma, han behöver inte äta mer nu!"

Amma i lugn och ro. Ha.

Vackra och snälla

Igår hade Mini en alldeles egen skrikfest. Eller, han förfestade redan på dagen, men på kvällen var det verkligen high life. Det började med att han skrek i sin babysitter när vi åt. M åt upp snabbare än mig så han tog upp honom. När jag sen skulle amma honom var han helt hysterisk och gick helt enkelt inte att trösta. Detta fortsatte sedan under större delen av kvällen.

När jag sen satt i A:s rum för att försöka amma i lugn och ro hörde jag följande (jag vet inte hur konversationen startade):
M: Är pappa vacker då?
J: Nej jag tror inte det.
M: Men vem är vacker då?
J: Jag tror att mamma är vacker!
M: Så mamma är vacker. Men pappa då? Är pappa söt?
J: Nej... Jag tror att pappa är snäll!

Så mitt i all skrikfest och allt förkylningselände är vi i alla fall vackra och snälla föräldrar : )

Sömnen...

De tre senaste nätterna har mini stadigt sovit sämre och sämre och i natt gjorde han en riktig "junior": vi la oss 22, sen vaknade han 00, 02, 04 och 05. Kl 05:45 var vi tvungna att gå upp eftersom att M började 6:15. It's gonna be a lovely day.... Men jag tänker att det kunde ha varit värre - tänk med Junior var det så här VARJE natt... (ryser).

Hos frisören

Klockan 8:30 har vi klätt oss, ätit frukost och dammsugit större delen av lägenheten. Hur mycket hinner man inte när man går upp 5:45?!? Perfekt.

Klockan 8:30 leker vi således frisör. J kammar och dammar (med en puderborste!) med stor koncentration. Hårspännen och hårband åker fram. Efter en lång stunds fixade börjar mini skruva på sig av tristess så jag frågar J:
"Så, är mamma fin nu?" för att vi ska kunna göra något annat. Jag får då svaret:
"Nej, inte riktigt. Du är fortfarande för gammal".
Ja, vad man gör åt det vet jag tyvärr inte. Jag fick avbryta leken innan han var nöjd, nån föryngringseffekt uppnåddes dock tyvärr inte!

Sjukt

Är på lekplatsen. 6-åringarna som är här leker i mjukisbyxor och converse. För det är ju lite töntigt ned overall och regnkläder liksom. Sjukt.

Mormor

Junior verkligen avgudar sin mormor. Hade vi varit troende hade rangordningen sett ut så här:
1) Mormor
2) Gud
3) Resten av alla människor, eller som Junior säger: "folket". Junior tycker inte om när det är för mycket folk. Folket får inte vara där Junior är.

Det är helt underbart att Junior har en så fin relation till sin mormor (jag har också alltid avgudat min mormor), men det är lite tjatigt att han vill att mormor ska komma hela tiden. Mormor bor ju ändå 10 mil bort och kan inte komma farandes HELA tiden. Kommentarer som hörs dagligen: "Nu kommer mormor snart". "När det blir ljust, DÅ kommer mormor". "Nu ska vi plocka undan så inte mormor snubblar när hon kommer", etc, etc. Idag grät han till och med efter mormor: "Nej jag orkar inte äta, förrän mormor kommer".

Bäst var ändå här om kvällen då vi åt fattiga riddare.
Jag: "Om du äter riktigt mycket så kanske DU blir en riddare!" (allt för att han ska äta liksom)
Junior: "Jag blir ingen riddare mamma. Jag ska äta mycket så att jag blir en MORMOR!"

Försök att slå det ni! : )

Glädjande nyheter... ja, ironi



Det är sådan här läsning som verkligen förgyller en småbarnsförälders dag! En småbarnsförälder som knappt sovit en hel natt på tre år och som just tryckt i sig ännu en hallongrotta för att orka med kvällen också....

Dagens lunch



Miso-nudelsoppa med färska grönsaker och fläskfärsbiffar. Soppan är smaksatt med misopasta, japansk soja, malen ingefära, torkad koriander, färsk röd chili och lite limesaft. Färsbiffarna kryddade jag med salt, mald ingefära och torkad koriander. Grönsakerna bestod av romansallad, gurka och vårlök.

Passade på med lite andra smaker när inte J skulle äta : ) Nu får vi se om Mini får ont i magen av misosoppan och vårlöken... åt dock myyyyycket lite lök. Håller tummarna!

Sibirien

Jag har flyttat. Tänkte att folk kanske ville veta det, om någon hade tänkt att hälsa på eller så. Mitt nya hem är tydligen Sibirien. Vaknade i morse och vintervärlden var fortfarande kvar utanför så flytten verkar vara permanent. Kämpade till förskolan i KRAFTIG vind och snö. Härligt. Verkar som att det är normaltillståndet här i Sibirien.

Normaltillståndet för barnen i den här familjen verkar vara förkylda. Mini vaknade med täppt näsa IGEN! Tredje gången han är sjuk i sitt nio veckor långa liv i så fall... Men hörde nu också att magsjukan härjar på förskolan så man får väl vara tacksam om dom slipper det eländet i alla fall....

Stark bebis

Lade lilla mini på mage på golvet idag för att han skulle få träna lite. Som alltid var jag tvungen att hjälpa den stora herrn med frukosten (J, inte M!) samtidigt och hade ju inte full koll på den lille på golvet. Han gnäller lite som alltid magläge på golvet och jag skyndade mig för att kunna ta upp honom snart igen. Plötsligt hörs ett mycket argt skrik och gråt och jag skyndade dit och ser lilla mini ligga på RYGG på golvet! HUR lyckades han med det? Han är ju bara två månader! Stark bebis?

Nervös av barn

Jag tycker att det är så jobbigt att träffa andras barn. För jag hör inte vad dom säger! Nu snackar jag om barn i 2-3-års åldern som gärna talar och talar men inte alltid så bra. Barn som kommer fram till en med allvarlig min och stammar fram "bagadaha hubba babgaha" och tittar noga för att se vad man svarar. Det är då jag blir nervös och skrattar lite och svarar "mhm!" och ler vänligt mot barnet samtidigt som barnets mamma kommer fram och förmanar sitt barn "nej men SÅ får man väl inte säga!!" och det visar sig att barnet menade "ragata hagga bajskorv".

Jag förstår ju vad J säger. Men SÅ slår det mig att det kanske är för att jag är hans mamma? Fast jag tycker nog att han är tydlig med sina NEJ och ALDRIG! Förstår förskolepersonalen vad barnen säger? Eller blir dom också kallade bajskorvar hela dagarna? Dom kanske läser nån kurs på universitetet, typ barnlingvistik 7,5 hp?

Mjölkfria bananpannkakor



Igår kväll var jag en mysig mamma och gjorde amerikanska bananpannkakor till kvällsmat!

8 små pannkakor:
2,5 dl vetemjöl
65 g mannagryn
2/3 dl ljust muscovadosocker
1/2 tsk riven muskot
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
2 ägg
1,25 dl havremjölk
1 dl sojayoghurt
4 små mogna bananer, två skivade och två mosade

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa samman ägg, havremjölk och sojayoghurt i en annan bunke. Blanda i de mosade bananerna och tillsätt sedan de torra ingredienserna. Smeten behöver inte vispas slät men blandas väl.

Hetta upp en stekpanna och klicka ut ca 1/4 dl smet till varje pannkaka. Tryck ner ca 3 bananskivor i varje pannkaka när de ligger i stekpannan. Grädda på medelvärme ca 1 min på ena sidan eller tills det börjar komma små bubblor på ytan. Vänd pannkakorna och grädda 2-3 min på andra sidan. Värm de gräddade pannkakorna i ugnen på svag värme medan de resterande gräddas klart.

Servera med valfritt tillbehör. Done!

Vidriga vitlök



Igår gjorde jag en köttfärsgratäng och tänkte att "så farligt kan det väl inte vara med EN klyfta vitlök? Nu är ju mini lite större och äter så mycket minifom, det tål han säkert nu". EN klyfta. I en HEL gratäng. Resulterade i att jag fått vara vaken x antal timmar med en ledsen bebis med MYCKET ont i lilla magen. Suck. Får väl återgå till att laga helt smaklös, mjölkfri mat utan lök, vitlök mm.

Annars var jag väldigt nöjd med gratängen som var kryddad med då vitlök och franska örter, köttfärsen i tomatsås varvad med skivad potatis och palsternacka och havregrädde. Överst ett lager med smulad tofu och havregrädde (fuskar och äter liiiite soja ibland ja).

Men inte så gott att det är värt att liten ska få så ont i magen. Känner mig åksjuk och bakfull idag och J vill inte gå till förskolan, yey!

cous cous



Detta är anledningen till att man egentligen inte vill äta cous cous när man har små barn... även om det går fort att laga. Ni kan ju ana hur det ser ut på golvet... Har någon försökt att torka upp cous cous någon gång? Låt mig säga att det är en utmaning... Men jag satsade på något som J faktiskt äter nu när han varit sjuk oc h ätit ÄNNU mindre än vanligt. Men ingen lax åt han, bara cous cous. Dock tre stora lass! M jobbar idag så jag jobbar på själv här hemma... Nu bara sex timmar tills han kommer hem!!!

Rätt låt vann!



Även detta år vann rätt låt! Yohios låt, visst - okej, men Yohio kan för det första inte sjunga. För det ändå kändes genren inte riktigt "mello". Tycker att Robin är en SJUKT duktig sångare, tror inte att folk förstår hur svår låten måste vara att sjunga... Jag är nöjd!

Candy Crush Saga

Jag förbannar detta spel! Är så sjukt beroende att jag nästan planerar upp min dag utifrån hur lång tid jag har tills nästa omgång med liv... En enda gång har jag köpt nya liv, lovat mig själv att inte göra det mer... är rädd för hur mycket pengar jag skulle kunna göra av med... Men samtidigt som jag förbannar spelet så prisar jag det - bättre amningsunderhållning får man ju leta efter!! : )

Vad kostar en liter mjölk?

Nu är det så att vi och våra barn inte förskonas från den här allergiskiten. A har verkligen utslag och eksem från topp till tå. Utesluter sedan 2 mars mjölk helt för att se om det blir bättre. Har accepterat detta och anpassat mig till sojamjölk och sojayoghurt. Faktiskt tyckt att det varit helt okej! Men nu fått insikt i att barn under ett år ej ska förtära soja. Om barnet är mjölkproteinallergiskt är det risk att även sojaallergi utvecklas. Så nu vågar jag inte äta soja heller.

Var på BVC och mätte och vägde idag, han är ju två månader imorgon. Ca 5000 g och 56 cm lång. Växer precis som han ska. Men det är ett himla jobb! Från kl 17 äter han varje halvtimme fram till kl 22. Och ersättning vägrar jag att ge i nuläget eftersom att den mjölkfria ersättningen smakar uppblött pappkartong. Jo, på riktigt! Helt vidrigt.

Så nu utan soja kan man ju undra vad man ska livnära sig på? Havregrädde funkar i mat men havremjölk smakar blä. Rismjölk funkar absolut! Rice Dream har till och med vunnit smakpris. När man är glutenintolerant får man en viss mängd rabbatterat för kosten men inte vid annan födoämnesallergi. Konstigt. För vad kostar nu en liter mjölk? Svar: 26 kr.

Fula skor... eller är det jag som inte hänger med?




Två viktiga frågor:
-Tycker andra människor att dessa skor är snygga? Känns som skor man hade på sig i början av 90-talet!
-Hur länge dröjer det innan jag själv tycker att det ser helt normalt ut och köper mig ett par? (har varit med om det förr, ex supersmala jeans)

Feber och misär...och bra natt

Idag har feber igen, jag och J. Han får givetvis vara hemma från förskolan. Själv har jag en träff med en dietist angående J idag som jag vägrar att missa. Tur att M jobbar kväll och att det finns Alvedon! Och precis som om det fanns högre makter så har A bara vaknat en gång i natt! Vet inte hur jag hade mått annars. Har som sagt feber och ont i kroppen. Misstänker influensa. Eller så beror den kroppsliga värken på att jag de senaste två veckorna har sovit på en tältsäng...

Sobrilmatad efter sömnbrist?

Måndag måndag måndag. Långdag. Är vedervärdigt drabbad av detta förkylningsvirus. Öm i hela kroppen, snorig och hes. Ont i huvudet. Väldigt trött. Tröttheten kan förstås bero på att jag inte sovit mer än 3-4 timmar i sträck per natt i ett par månaders tid. Och då är det alltså max 3-4 timmar vid ett tillfälle per natt. Efter detta hackas det upp i 1-2 timmar i taget. Borde snart gå att förhöra mig och jag berättar allt. Bara jag får sova! En enda natt. Vet att det kommer men det känns just nu avlägset. Särskilt som den stora sover så illa också...

Dagarna går verkligen i varandra här. Tiden liksom flyter ihop. Tappar greppet om verkligheten när man är hemma så här. Fast jag undrar hur man NÅGONSIN kommer att orka jobba heltid bägge två och samtidigt ga två barn? Och samtidigt skriva uppsats? Och samtidigt undvika att bli förflyttad till något slags boende för nervösa kvinnor och bli matad med Sobril varje gång man öppnar munnen? Okej, en dag i taget. En dag i taget. Svårt dock när dagarna flyter ihop...

Bättre

Idag är det bättre, ingen har mer än 37 grader i temp och J är mycket piggare. Skönt! Men mer arbetsamt ; ) Solen skiner dock och man får ju verkligen hopp om att våren är på ingång. Laddar upp inför årets allergisäsong... Trist att man egentligen ska må skit större delen av året. Och trist att mirakelmedicinen kortison ska ha så många biverkningar.

Nu pockar den stora på uppmärksamhet här samtidigt som jag försöker att amma.. livet i ett nötskal numera!

Lugnt

Det enda jag hade behövt oroa mig för tydligen var att J skulle sova riktigt länge på dagen och vakna upp till synes piggare och utan intentioner att lägga sig i rimlig tid. Suck... det här kommer nog att bli en lång kväll...

Barn = oro 3

Nu ligger bägge barnen i soffan och sover. Drömläge i vanliga fall men nu bara oro. J har sovit en stor del av eftermiddagen och vill knappt äta eller dricka. Självklart sitter jag och oroar mig för meningit. Men vad ska man göra? Man kan ju inte ringa ambulansen så fort ens unge har feber. Den har iaf inte stigit under dagen.

Men han släckte alla lampor i vardagsrummet förut vilket jag så klart tolkar som ljusskygghet... Nä nu måste jag sluta oroa mig. Han är förkyld, punkt.

Äggallergi?

Jag kom på att jag åt omelett till kvällsmat igår... A har ju inte haft utslag på några dagar och vaknade i morse med blaffor på kinderna. Tänk om han är äggallergisk och inte mjölkallergisk!!!! Vi kommer typ inte att kunna äta nåt här hemma. Mmm, pannkakor utan mjölk och ägg. Typ mjöl och vatten.

Jag, J och A firar dagen med feber också. Genomförkylda verkligen. Dom har ju snorat hela veckan - det borde ju gå över, inte bli värre? Tur att M inte jobbar så långa dagar denna helg iaf.

Utslag

Tyvärr är utslagen på kinderna värre än någonsin på lille A : ( Ska.nog skippa mjölken trots att jag inte varit på BVC än. Om det nu skulle vara förkylningen som ger utslagen så märks ju det när man prövar att äta mjölk igen - att han då inte får tillbaks utslagen. Kan inte vänta tills nästa vecka och äta nåt som ev. gör min bebis sjuk! Stackars barn, varför kan man inte få ha åtminstone ett barn som får må bra? J kliar sig hemskt varje dag och får sår trots att vi smörjer och smörjer... Men men, jag vet att det kunde vara så mycket värre för dom men man blir så ledsen bara.

Förkylningstider

Nu är bägge barnen genomförkylda igen! Har väl varit så under hela veckan men det känns som att det bara blir värre!? A är helt täppt i näsan igen och dålig i magen också. Vill så klart äta hela tiden och har ont i magen på natten - sover kasst så klart. Idag skulle egentligen I och H hälsa på så att vi skulle få träffa deras lille A men det är ju helt kört. Så tråkigt!

Vår lille A hade dessutom utslag i ansiktet, ner på kroppen och i armvecken här om dagen och jag misstänker mjölkallergi på honom också. Men efter en smörjning med kortison är det fortfarande bättre flera dagar efter. Kan det bero på förkylningen? Hoppas hoppas hoppas....

Nä, just nu känns det som att det är trist bara. Men solen skiner i alla fall och ger lite hopp om våren - alltid nåt!

LÄS!



Köp nyaste numret av Damernas Värld och läs denna artikel. Skrämmande men viktig läsning. Handlar om den antifeministiska rörelsens urspårning och risken med att samhället förlorar sin uttrycksfrihet genom självcensur eftersom att man kan bli hotad att bli våldtagen och mördad endast genom att skriva om jämställdhet.

Är det verkligen SÅ skrämmande att många kvinnor och män kräver ett jämställt samhälle? För mig är det.en gåta att man inte vill ha det. Men så är jag ju feminist (och därmed också manshatare, eller?) Vill dock klargöra att jag som feminist inte anser att man måste dela lika på allt för att det ska vara jämställt. Jag kan gärna städa om karln sköter bilen. Men det är viktigt att vi delar lika på tiden med barnen, lika rätt till att jobbet får vara viktigt (ja, jag vill också jobba heltid) och lika rätt till egentid och samma ekonomiska förutsättningar.

Men det är klart, är man då en person som alltid haft mest i plånboken och samtidigt haft mest egentid är det klart ofördelaktigt om någon vill komma och ta det ifrån en. Men, verkligheten kommer ikapp. Vill man leva en sådan tillvaro ska man leva ensam och ha hemhjälp. Oavsett om man är man eller kvinna.

mamiforlife

En blogg om livet som mamma till mina pojkar!

RSS 2.0