Veckans veganska

Vi har som många andra tagit köttlarmet på allvar och insett att köt måste bort från menyn - till stor del. Vi försöker att äta vegetariskt/veganskt fem dagar i veckan, kött en dag och fisk/skaldjur en dag. Allt för hälsa, miljö och de stackars djurens skull. Med en mjölkallergiker och en äggallergiker blir den vegetariska maten automatiskt vegansk. Här är kvällens rätt (ursprungligt recept från arla.se):

Fransk linsgryta med kronärtskockor2-3 personer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk konserverade kronärtskockshjärtan
1 förpackning färdigkokta linser (gärna zetas ekologiska)
0,5 grönsaksbuljongtärning
1-3 dl vatten
2 dl Oatly Imat
0,5 msk franska örter (eller blanda själv timjan, mejram, rosmarin, oregano och basilika)
1 msk vetemjöl
olivolja
socker
citronsaft
ev. salt

Klyfta löken och fräs långsamt i olivoljan tills den är mjuk.


Dela kronärtskockshjärtana på hälften. Skölj linserna och låt rinna av.
När löken blivit mjuk, pressa i vitlöksklyftorna och stek någon minut. Strö över mjölet och tillsätt vatten, buljongtärning och kryddor. Koka tills simmig konsistens.


Tillsätt sedan Oatly Imat, linser och kronärtskockor. Låt bli varmt. Smaka av med lite socker och citron. Salta ev extra om så önskas. Vi äter väldigt lite salt så jag hade inget alls i.

Här serverat med svart ris och morotsstrimlor!


(Glömde sista steget i beskrivningen: stek några köttbullar till den oerhört kräsne 3-åringen så att han inte slutar växa helt!) : )

Icke-stereotypa leksaker på McDonalds

Vi hämtade mat på McDonalds här om dagen. J fick en viss låda med mat och leksak i vanlig ordning. Det fanns två alternativ på leksaket, typ Hot weels eller Barbie. Hot weels är tuffa bilar med flammor på. Barbie är en smal men kurvig blondin med förkärlek för höga klackar och minikjolar. Vi körde drive in och fick maten levererad genom fönstret. När vi kom hem hade J fått Barbie-grejjer som man skulle klistra fulla med blommiga klistermärken och sedan sätta fast på skorna. Blev glad över att Mc inte automatiskt gav bilar till pojkarna och Barbie till tjejerna. Men inser att det förmodligen var en slump. Hade vi ätit inne på restaurangen och dom sett att J är en kille törs jag nästan sätta mitt liv på att han hade fått Hot weels. Om han inte haft sina rosa vantar på sig såklart. Eller nu då, sina rosa sko-plattor med blommor, Barbie och enhörningar. Eller förresten inte. Skoplattorna åkte rätt ner i soporna faktiskt. Och jag önskar innerligt att jag gjort det samma om han hade varit en tjej. Dom var rätt vidriga. Känner bara att han inte behöver anledningar att bli retad på förskolan där han redan fått höra att han har en ful jacka. Killen är tre år. Ska man behöva höra att man har en ful jacka då?

Varför åt vi då på McDonalds förresten? Jo, vi hade en annorlunda eftermiddag den dagen då J gjorde brakedance moves på golvet och landade på armbågen. KNAK sa det och J blev ledsen. Väldigt ledsen. Rörde inte armen och hade så ont att mellanmålet ratades. Mamman ringde vårdcentralen men det fanns inga tider. Ringde 1177 som sa att det inte kunde vänta till nästa dag. Pappan fick åka från jobbet och skjutsa familjen till akuten. Där på frakturmottagningen fick mamman och barnen vänta två och en halv timme (2,5 h!) på att träffa läkaren. Sedan vänta på röntgen. Och vänta på svar på röntgen. Och vänta på att träffa läkaren igen. Ingen fraktur i alla fall, en möjlig piglux som i så fall läker fint på egen hand. Så totalt fem och em halv timme på akuten för det. Så Mc blev det således på vägen hem. Och en tablettask till J som genomled röntgen trots att han inte var "sugen på att ta skelettbilder".

Armen vill han fortfarande inte röra så vi får väl se hur lång tid det tar innan han är fit for fight igen. Och nu när jag tänker på det så var det nog extra bra att jag kastade Barbie-plattorna - dom hade nog varit ett h-e att snöra på med bara en hand ;-)

mamiforlife

En blogg om livet som mamma till mina pojkar!

RSS 2.0