Recept på sirapslimpa
Publicerat 2013-02-25 07:59:11 i
Och efter önskemål kommer nu mitt recept! Det går säkert att göra olika varianter av det, men så här gör jag.2 st limpor:50 g jäst för söta degar 50 g smör eller margarin5 dl vatten1 tsk salt1 dl mörk sirap1 dl vetegroddar1dl havregryn (helst Gyllenhammars)6 dl vetemjöl special (ca)6 dl rågsikt (ca)1) Smula ner jästen i en stor bunke. Smält smöret och blanda i vattnet. Värm till 37 grader.2) Blanda ut jästen med lite av degvätskan. Tillsätt sedan resten av degvätskan. 3) Tillsätt salt, sirap, vetegroddar och havregryn. Blanda.4) Blanda sedan i lika mängd vetemjöl special och rågsikt , ca 12 dl totalt. Degen skall vara lite kladdig nån börja släppa från bunkens kanter. Använd gärna degkrokar eller bakmaskin för att knåda degen, ca 5 min.5) Jäs under bakduk ca 60 min.6) Smörj två avlånga brödformar med smör. Dela upp degen i två delar. Knåda degen och platta sedan ut den något. Rulla sedan ihop den till en längd och lägg den med skarven nedåt i en av bakformarna. Gör likadant med den andra degbiten. 7) Jäs under bakduk ca 60 min. Sätt ugnen på 200 grader.8) Grädda sedan bägge bröden i nedre delen av ugnen ca 35-40 min. Om bröden får för mycket färg kan man lägga en bit aluminiumfolie över mot slutet.
Kommentarer
Trackback